marți, 6 ianuarie 2009

recital de pian

Luni, 12 ianuarie 2009, orele 18:00, voi sustine un recital de pian la Centrul Cultural Maghiar din Bucuresti( Str. Batistei, nr.39). In program:

Liszt -Variatiunile Weinen, Klagen, Sorgen, Sagen

A. Scriabin - Sonata a IV a

M. Balakirev- Fantezia orientala Islamey

Pauza

M. Mussorgski - Tablouri dintr-o expozitie


In 11 ianuarie, la Muzeul de Arta din Ploiesti, orele 11, va avea loc un recital organizat de fundatia Remember Enescu, unde vom participa atat eu cat si cativa elevi de ai mei.

Cateva cuvinte despre piesele din program:

Variatiunile de Liszt sunt facute pe o tema dintr-o cantata de Bach si se refera la patimile lui Isus. Este o muzica plina de dramatism, durere, dar care la sfarsit gaseste totusi "lumina" (este un coral la final).

Sonata de Scriabin marcheaza inceputul unei perioade de creatie a compozitorului in care incepe sa se afirme "eu" ul sau. Prima perioada a sa a fost puternic influentata de Chopin. Cea de-a doua merge pe un drum cu totul nou, diferit, unic.
Sonata are la baza un poem scris de Scriabin, plin de semnificatii mistice, erotice. Mai multe detalii : http://www.bpmonline.org.uk/bpm7/smith.html

Fantezia Islamey este una din piesele cele mai dificile din punct de vedere tehnic din intreg repertoriul pianistic. Este cotata in concursurile internationale cu clasa A(adica cea mai dificila categorie). Piesa asta a cauzat multe probleme lui Scriabin, pe cand era student. Ambitionandu-se sa o invete, s-a ales cu o crampa la mana care l-a tinut departe de scena 2 ani si practic i-a intrerupt cariera solistica.
Temele sunt luate din folclorul caucazian, Balakirev fiind un important culegator de folclor.

Tablourile dintr-o expozitie sunt celebre datorita variantei orchestrale realizata de Ravel. Ele alcatuiesc o suita de 10 piese inspirate dintr-o expozitie postuma a pictorului Viktor Hartmann(prieten bun cu mussorgski). Fiecare tablou are un titlu sugestiv, iar bogatia timbrala, melodica, diversitatea caracterelor au facut din ele subiectul a numeroase prelucrari, dintre cele mai diverse. Nu stiu sa existe alta lucrare care sa fi avut atatea "adaptari"-de la diverse instrumente(orga, saxofon, chitara, etc), diverse formatii camerale pana la orchestre si chiar teatru de papusi.


Impresiile din Viena vor trebui sa mai astepte nitel, pentru ca momentan energia mea e canalizata in alta directie, iar timpul este extrem de limitat. Sunt multe de spus despre Viena, nici nu stiu cum sa le pun in pagina, cu ce sa incep, cum sa le structurez, dar...cum spunea Scarlett O'Hara : o sa ma gandesc mai tarziu la asta.

7 comentarii:

Anonim spunea...

Succe!

Pacat ca nu am drum la Bucuresti, poate intregistreaza cineva concertul!?

Ramonskaia (sau trebuia sa semnez cu ceva flavour vienez?)

Ieri am mincat doua prajituri, evident una in contul zilei de luni care a ramas fara prajitura la prinz. Am descoperit o cafenea noua in Cluj, aproape de facultate, Cafe Amsterdam. Aluzii pentru urmatoarea vacanta?! Nu stiu...

Elena Popa spunea...

concertul va fi inregistrat,cred.
nu te lasa de praji....ofera un echilibru in rutina zilnica, un echilibru placut. si sa fie la pranz, no matter what.( pauza V)

La Amsterdam! :)

Anonim spunea...

Nu am uitat. Vom fi prezenti acolo, eu si Monica. De-abia astept sa te vad in elementul tau :)

Elena Popa spunea...

hehe. si eu ma voi bucura sa va vad.:)

Anonim spunea...

1. Splendidă interpretarea Variaţiunilor lui Liszt! Păcat că n-ai cîntat Islamey la Muzeul "Paul Constantinescu" din Ploieşti. Eşti ... o forţă! Te-ai gîndit vreodată la o carieră concertistică?
2. Dacă cineva înregistreaza (măcar fragmente din) recitalul de mîine, n-ar fi rău dacă le-ai posta pe YouTube.

Elena Popa spunea...

Multumesc pentru aprecieri.
cariera concertistica...da, asta tot incerc sa fac.:)e foarte complicat, insa. dar facem ce putem.:)
o sa se inregistreze concertul. o sa vad cu youtube ul ce pot face.:)

Anonim spunea...

La multi ani si la mai multe concerte! Nu stiu daca voi putea, dar stiu sigur ca voi incerca sa ajung :) Mult succes!
Alina