duminică, 25 octombrie 2009

Braul lui Raducu-metamorfoza unui gand

Toata saptamana trecuta am avut un leit motiv( care ma bantuie de fapt de vreo 2 saptamani)..unde ies pe munte, incotro o apuc. Variante as fi avut, pentru ture de 2 zile, dar eu nu-mi permiteam decat de o zi, deci..problema mare. Ce poti face intr-o zi care nu mai e chiar asa lunga. Stabilesc cu Anca sa mergem in Bucegi, unde ea putea urca cu telecabina( fiind intr-o perioada de recuperare fizica in care efortul fizic nu e permis), iar eu pe jos. Initial am zis ca mergem la Cota 2000, fiind traseul cel mai scurt, luam o gura de aer si apoi vedem ce facem.

Zis si facut. Sambata dimineatza ne urcam in acceleratul de 7:30, voioase, binedispuse. La scurt timp avem si companie: 2 baieti, care dupa cum aratau, urmau sa faca aproximativ acelasi lucru ca si noi, adica sa urce pe munte.
La Ploiesti urca o doamna mai in varsta, care prinsese trenul pe ultima suta de metri. Mai rar sa vezi batrini care alearga dupa tren, iar cand ajung in compartiment gafaie fericiti si usurati. Ajungem in Campina, asteptam nush ce tren vreo 20 de minute, timp in care doamna ne prezinta cartile de poezie scrise de ea...si avea un teanc maricel: poezii, epigrame, povestiri. La un moment dat scoate o sticla de tanita, de 0,5, in care avea apa inghetata( era ditamai sloiu) si bea, de parca ar fi fost ceai. Apoi incepe sa ne recite poezii si sa ne explice care e diferenta intre poeta si poetesa si cam cum sta treaba cu scrisul. Dupa acest episod, as zice savuros, incepem sa socializam pe tema muntelui> Voi unde mergeti, cat stati , etc. Dintr-una intr-alta, Anca mi zice la un moment dat: nu vrei sa mergem la Babele, ca parca e mai interesant?. Varianta tentanta, cam greu de aplicat pt o zi, avand in vedere ca intentionam sa ajung devreme in Bucuresti. Baietii vroiau sa faca un traseu de genul Jepii mari-piciorul pietrei arse. Eu aveam ca optiune Jepii mici si cam atat. Ce a iesit din toate astea? un soi de sinteza: Jepii mari-braul lui Raducu-Jepii mici. Atmosfera a fost una plina de voie buna, am ras mult( ziceam ca ne puteam intoarce si acasa, ca ne-am facut portia de simtit bine deja).

Ajungem in Busteni cu o oarecare intarziere, astfel ca intram in traseu pe la orele 11. Anca ia telecabina pana la Babele, noi o luam pe Jepii mari. Dupa 2 ore de urcus ajungem la intrarea in brau. Eu mai facusem o parte din brau acu vreo 2 ani, dar din sens invers, iar Cornel mai fusese si el pe acolo...deci aveam o idee cat de cat despre ce era vorba. Ce tineam eu minte despre traseul asta ...ca am venit foarte repede si usor pe el. Ei bine, acum s-a dovedit a fi un pic altfel. Urcat mult pe iarba, poteca ba era, ba nu era..eram numa noi si caprele negre. La un moment dat ne-am intalnit cu 4 oameni care urcasera pe Valea seaca dintre clai, dupa care tot muntele a fost al nostru si noi ai lui. Partea mai intersanta a inceput dupa ce am trecut de Valcelul Lupului (eu pana aici fusesem prima data). La scurt timp am ajuns intr-o sa, de unde vedeam valea Jepilor, Crucea si Caraimanul. Pareau atat de aproape ca aveam senzatia ca s-a si terminat braul. Chiar ma plangeam la un moment dat...ca a fost cam scurt. Ei bine...de acolo ne-a mai luat vreo 2 ore pana in poteca marcata. Poteca disparea din ce in ce mai des si ne trezeam in the middle of nowhere, stai si cauta, in sus, in jos. Punctul culminant a fost cand am ajuns deasupra unei saritori de vreo 10 m, pe care nu aveam cum sa o coboram. Astfel ca a trebuit sa ocolim pe sus si sa facem un soi de traversare pe stanca cu asigurare in jnepeni si copaci, cu hau si bolovani sub noi. Nu ar fi fost prea placut sa cazi pe acolo. Baietii au trecut primii, eu dupa ei. NIicodata n-am iubit jnepenii mai mult ca in in secundele alea. Dupa ce am trecut, ne uitam de jos si ne minunam. Distractia a continuat cu poteca ghidusa, care juca de-a v-ati ascunselea cu noi, cu scurte momente de usoara relaxare urmate de coborari lungi pe pamant si iarba. ( nici pe astea nu era prea fun sa aluneci, ca nu prea aveai sanse sa te opresti usor). La 5 fara un sfert am ajuns in Jepii mici, unde am facut un popas sa mancam. Stand noi in poteca si luand pranz-cina..mai trec 2 grupuri care coborau. Ii poftim sa manance cu noi, dar in schimb primim mancare de la ei. Mai precis, eu primesc mancare..pt ca aveam nevoie de ea mai departe. Eu plecand pe ideea ca fac o tura de o zi..am uitat acasa frontala, iar de mancare am luat 2 banane si 2 cornuri, gandindu ma ca mi ajung pt o zi. Intre timp m-am razgnadit si am hotarat sa raman la Caraiman peste noapte, cabana unde nu se gaseste de mancare, iar pana la Babele mai ai de mers vreo juma de ora...ceea ce nu mi doream la ora aia. Astfel ca pomana oamenilor alora a venit la marele fix.
Aici drumurile noastre s-au despartit;eu am luat-o in sus, baietii au coborat in Busteni. In mai putin de o ora eram la cabana; pe traseu m-am intalnit doar cu o capra neagra.
Am ramas la cabana Caraiman, prima data dupa multi ani, cred ca vreo 3 de cand am intrat ultima data in ea. Mi-a placut mult linsitea de acolo, cabanierii. Ma simteam de parca as fi fost la casa mea de vacanta (probabil din cauza faptului ca nu e o cabana obisnuita). Arata ca noua, a fost refacuta, totul este imbracat in lemn, e f cald, atmosfera in general e f calda si intima,iar faptul ca nu se serveste mancare si bauturi alcoolice...schimba mult peisajul. A devenit cabana mea preferata si sper sa ramana asa cum e acum cat mai multa vreme.
Duminica dimineatza, pe la 8, stateam in tricou, la plaja, servind ceaiul desupra vaii Jepilor. In jurul nostru era o muzica a apelor acompaniate in surdina, din cnad in cand, de vant. Telecabina era un fel de ceas, care mi contoriza timpul ramas pana la plecare. La 10:30 am plecat de la cabana, la 12:30 eram in Busteni,unde am zabovit la o terasa pe care o recomand: Uncle Jack: primul local din Busteni unde am fost tratati de ospatari super amabili. Preturile sunt mai mult decat ok, servirea rapida, iar locatia: vizavi de gara.
Stand noi la terasa, tot ne picau ochii pe masinile care mergeau destul de incet, astfel ca aveai timp berechet sa vezi oamenii. Asa ne-a venit ideea si pofta sa facem autostopul. Trenurile aveau intarzieri mari asa ca varianta pe sosea ni s-a parut mai inspirata. Si uite asa ne-am pus noi pe marginea strazii, vesele, cu zambetele pana la urechi. Buna dispozitia noastra ii molipsea si pe cei din masini; ii vedeam cum incepeau sa rada sau macar sa zambeasca cand treceau pe langa noi. Din pacate distractia n-a durat prea mult, pt ca au oprit niste tineri si ne-au luat. Cum weekendul asta a fost unul al noutatilor, l-am incheiat cu drumul prin targoviste, care pe langa faptul ca e mai liber e de 1000000 de ori mai fain decat pe Ploiesti. Peisaje de toamna, de vis, nu stiai unde sa te uiti mai intai.

Ce mi s-a parut mie fascinant la weekendul asta a fost felul cum au evoluat lucrurile..dintr-un plan minor, as zice din nimic...s-a transformat asa cum un bulgare de zapada creste, rostogolindu-se, intr-o experienta intensa, plina de nou, muuult nou. Faptul ca mi-am asumat riscul de a merge cu oameni necunoscuti prin locuri mai mult sau mai putin noi...a avut niste efecte extraordinare, de data asta( de obicei nu fac asa ceva). Am invatat multe lucruri noi, de orientare, de mers pe zone expuse, la liber. Cand am coborat pe Jepi, in zona cu cabluri, mi s-a parut totul muult mai usor.Cu toate acestea, am coborat cu maxima atentie. Spre deosebire de alte dati, cand coboram insotita, acum aveam in minte un gand care ma facea sa fiu mai precauta ca de obicei: daca patesc ceva pe aici, sunt singura, e mult si complicat de deplasat in zona, cu vreo glenza sucita sau mai stiu eu cum. Astfel am descoperit ca lucrurile stau un pic altfel in turele solitare, mai ales pe traseele care nu sunt chiar autostrada tot timpul. Creste considerabil atentia la ceea ce faci si ce e in jurul tau, perceptia este mai intensa, gandesti mult mai bine focalizat pe ceea ce ai de facut. Mi-a placut mult drumul asta in care partenerii mei au fost stancile, muntele, raul, padurea si eu.

Au fost doua zile in care am simtit ca am trait fiecare ora, la o intensitate mult mai mare fata de obicei, ca si cand m-as fi trezit din somn. A fost un weekend care a stat sub influenta instinctului si a spontanului permanent..si zau ca n-a fost rau delooc.

o sa revin cu poze, imediat ce le primesc. Pana atunci...

Follow your instinct!

7 comentarii:

Cosmin spunea...

Frumos scris! Bravo!
Felicitari pentru o iesire de neuitat :)

Anonim spunea...

Mai Duracell, cand citesc ce boroboatze faci de reusesti sa ratacesti chiar si un traseu simplu, asa cum este Braul lui Raducu, ma apuca spaimele.
Si eu nu-s spaimos de fel, ma stii.
Poti sa imi spui si mie where in the world ai gasit tu portiune expusa sa te tii doar de jenpeni etc pe Braul lui Raducu?
ma, voi ati innebunit?
Daca te mai prind cu eroisme dinastea inutile, te exmatriculez.
Vad ca oricat incearca omu sa-ti arate cum sa mirosi o poteca, un hatzash pe munte, tot aiurea in jnepeni o iei.
Nu vreau sa fii speriata, dar ai grija ca,pe munte, orice noroc are o limita.
NU O FORTZA!

Elena Popa spunea...

Mai melomanule, nu te speria ..ca oricum nu scapi prea repede de mine, doar stii asta.:D in plus, vad ca ai cam uitat ca am un talent de a o lua pe unde e mai imposibil, iar pe braul asta...aveam muuulte optiuni( si de data asta am evitat sa fiu eu sef de trib, tocmai din motivul asta). :))

Anonim spunea...

Frumos traseu, l-am facut de mai multe ori, excelent de tura de o zi.
Pacat ca nu ai ajuns pe Claia Mare, din saua cea mai mare de pe brau (aproape de unde ajunge si Seaca dintre Clai) la juma de ora pe o crestulita jnepenoasa. O priveliste pe care n-o uiti usor.
Cum naiba ati gasit voi portiuni expuse, saritori pe brau nu-mi dau seama :)) atentie la poteca :P
Silvian

Rux spunea...

Am mers si eu de 2-3 ori cu oameni pe care nu ii stiam deloc. A iesit si bine dar si mai putin bine :D. Ca experienta e ok (sa o faci o data)insa m-am lecuit, ca nu se stie niciodata peste cine dai, ce sunt aia dispusi sa faca daca te accidentezi etc.
Anyway, faina tura, Braul lui Raducu este intr-adevar super. Eu l-am facut in sens invers, din Jepii Mici, probleme de pierdut poteca nu au fost, insa vremea a lasat de dorit (o leaca de ploaie) asa ca pe portiunile un pic mai expuse am cam strambat din nas :D. La mai multe ture faine!

Elena Popa spunea...

Silvian: cine cauta gaseste.:P Saritoarea aia clar nu era in drum.:) Dupa ce am trecut de ea...am vazut ca poteca venea pe alta parte...Probabil era singura pe care o puteai gasi pe traseul ala si noi n am ratat o.:)

Ruxi: Am avut si eu experiente mai putin placute cu strainii pe munte, motiv pt care am zis ca nu mai fac chestii de astea. Dar, uite ca din cand in cand ma mai apuca sa ma razvratesc impotriva propriilor reguli.:) Baietii cu care am fost acum au fost super ok. Intuitionul meu nu s a inselat.:)

Ciprian din BV spunea...

Eu am ajuns la Cabana Caraiman prin Iunie 2011. Am fost dezamagit de ceea ce am gasit acolo, mai precis se fumeaza in sala de mese. Mult. Galagie mare, evident pantofarii fara respect pentru aer curat si munte. Cabanierul unde era sa le zica ceva? Se vindeau bauturi alcoolice...
Pacat.